Tel:

Email:
/022/ 79 13 89
/022/ 79 13 69
contact@magnamed.md

  • 6.jpg
  • 5.jpg
  • 4.jpg
  • 3.jpg
  • 2.jpg
  • 1.jpgIRM – Imagistica prin Rezonanţa Magnetică

IRM – Imagistica prin Rezonanţa Magnetică
Este una dintre cele mai avansate şi informative tehnici imagistice de vizualizare multiplanară a tuturor regiunilor anatomice si a organelor corpului uman. IRM este o metodă neiradiantă (nu foloseşte raze X-roentgen) si neinvazivă, în multe cazuri, oferind informaţii care nu pot fi obţinute prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată. Pentru obţinerea imaginii se foloseşte un câmp magnetic şi pulsuri de radiofrecvenţă.

In timpul IRM, regiunea corpului ce trebuie scanată, este plasată intr-un aparat special care reprezintă un magnet gigantic. Câmpul magnetic aliniază protonii din corpul omenesc. Sub influenţata undelor radio, protonii îşi modifică poziţia emiţând semnale ce depind de tipul ţesuturilor moi. Semnalele înregistrate sunt procesate cu ajutorul unui computer şi transpuse în imagini.

Datorită imaginilor de înaltă calitate, Rezonanţa Magnetică depistează cele mai mici schimbări din structura organismului, ceea ce permite stabilirea unui diagnostic corect şi instituirea tratamentului eficient.

Pregătirea pentru investigaţie

În general, nu este nevoie de o pregătire speciala pentru efectuarea IRM.

În unele cazuri (de exemplu, IRM abdominal, IRM a bazinului mic, a intestinului gros), este nevoie de o pregătire specială, despre care veţi fi informaţi atunci când faceţi programarea.

Înainte de investigaţie, vă rugam, să anunţaţi despre orice obiect metalic care aţi putea avea în organism (cardiostimulator, clipsuri vasculare, proteze metalice, sterilet şi a.), dacă sunteţi sau aţi putea fi însărcinată, dacă vă este teamă de spaţii închise (claustrofobie). În anumite cazuri, investigaţia IRM ar putea fi contraindicată.

Informaţi medicul cu privire la regiunea investigată şi indicaţia pentru investigaţie (bilet de trimitere, dacă este cazul), rezultatele investigaţiilor precedente (Ultrasonografie, CT, IRM), afecţiuni renale, cardiace, neurologice , operaţii suportate, traumatisme.

Toate obiectele metalice şi dispozitivele electronice pe care le deţineţi (bijuterii, ceas, carduri, telefoane, agrafe, fermoare, proteze dentare, ochelari, monede, piercing) vor fi îndepărtate, înainte de a intra în camera cu magnet.

Cum se desfăşoară examinarea

Investigaţia este lipsită de durere.

În timpul investigaţiei pacientul trebuie sa stea întins pe masa din aparat. Este important ca pacientul sa se relaxeze (sa respire normal) si sa stea nemişcat. Periodic se vor auzi diverse zgomote produse în timpul scanării.

Aparatul de tip deschis Airis Elite permite investigaţia comodă a pacienţilor cu teamă de spaţii închise (claustrofobie) şi celor cu greutate mare (până la 200 kg).
Există situaţii când pacientului i se va administra intravenos substanţă de contrast pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului sau anumite procese patologice.

Comunicarea cu pacientul se face prin microfon.

Scanarea durează de obicei între 20 şi 40 de minute, dar se poate prelungi în dependenţă de tipul investigaţiei.

Rezultate

Imaginile IRM vor fi interpretate de către un medic radiolog-imagist competent.
Rezultatul va fi eliberat sub formă de raport, peliculă cu imagini, CD cu imagini în format electronic timp de 1-2 ore.
În cazurile complicate, când este necesar consiliul medical, rezultatele se eliberează la 1-2 zile, timp stabilit de medic.

Rezultatele pot fi afectate de:
- nerespectarea pregătirii pentru investigaţie;
- mişcările pacientului in timpul scanării.

Contraindicaţii
Absolute:

- Prezenţa cardiostimulatorului (pacemaker cardiac)
- Clipsuri vasculare (în special cerebrale)
- Implanturi feromagnetice sau electronice de ureche internă
- Fragmente metalice (aşchii) feromagnetice, implanturi metalice feromagnetice (pentru câmpuri
magnetice înalte)

Relative:
- Pompă de insulină
- Implant valvular cardiac (în câmpuri magnetice înalte)
- Neurostimulator
- Clipsuri vasculare (extracerebrale)
- Claustrofobie (pacientul poate fi investigat la aparat IRM de tip deschis)
- Necesitatea monitorizării fiziologice a pacientului
- Sarcina în primul trimestru (IRM nu prezintă efecte nocive demonstrate în comparaţie cu CT şi
radiografia)
- Tatuaje cu vopsele feromagnetice (în câmpuri magnetice înalte pot provoca iritaţie şi inflamaţie
locală a pielii)